Skolverket stoppar utbetalningarna till Lundsberg. Foto: Scanpix
Storfors

Skolverket stoppar bidrag till Lundsberg

Skolverket har tagit beslut om att stoppa utbetalningarna av statsbidrag till landets internatskolor, däribland Lundsberg. Anledningen är att det kommit fram att skolorna har kvitterat ut miljontals kronor i felaktiga bidrag.

Sveriges Televisions Uppdrag granskning avslöjade på onsdagen att Lundsbergsskolan under 2008-2011 fått tre miljoner kronor i statsbidrag för utlandssvenska elever på felaktig grund. Totalt handlade det om 41 fall. Vid Grennaskolan upptäcktes ett fall och vid Sigtunaskolan sex fall.

Dagen efter beslutade Skolverket att tillfälligt stoppa utbetalningarna.

– De får nu två veckor på sig att verifiera att alla elever som skolorna nu får statsbidrag för verkligen är utlandssvenska, säger enhetschef Joakim Feldt till TT.

Skolverket betalar ut 2,3 miljoner kronor i månaden till skolorna, pengar som nu alltså stoppas. Skolverket ska också grundligt syna de uppgifter riksinternaten lämnat.

– Utifrån vad utredningen visar får vi ta ställning till om vi ska återkräva utbetalda medel eller polisanmäla, säger Joakim Feldt.

Trots att tiotals miljoner kronor per år utbetalas har Skolverket hittills inte granskat skolorna.

– Ansvaret för att lämna riktiga uppgifter vilar på skolorna, säger Joakim Feldt.

Statsbidraget, för att täcka elevavgiften, betalas ut när en elevs båda föräldrar stadigvarande bor utomlands. I de totalt 48 fall Uppdrag granskning fann bodde en eller båda föräldrarna kvar i Sverige. Lundsbergsskolan har dessutom vid minst 13 fall kvitterat ut både statligt och kommunalt bidrag för samma elev.

Enligt Skolverket är reglerna svåra att missuppfatta, men enligt Lundsbergsskolans rektor har skolan bara följt Skolverkets anvisningar.

– När våra ekonomichefer ringt Skolverket har vi fått svaret att det räcker med att en förälder bor permanent utomlands. Men det är bra att vi får reda ut det hela och att debatten inte förs i medier, säger Staffan Hörnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista