Under tre dagar har en norsk delegation med politiker och näringslivsfolk besökt Karlstad för att diskutera hur samarbetet mellan Värmland och Norge ska bli ännu bättre. Från vänster: Lars Larsson från företaget Redpill Linpro, Karlstads kommunalråd Peter Kullgren, Anita Orlund från Kunnskapsbyen i Lilleström, Margrethe Gladitsch från Redpill Linpro och Göran Österman från it-klustret Compare. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.

Norgeboom inom it-branschen

1:30 min

Det är inte bara handeln vid gränsen mot Norge som blomstrar. På bara några år har samarbeten mellan värmländska och norska it-företag ökat explosionsartat.

– Det har hänt väldigt mycket de senaste åren. För tre år sedan var det fem företag som gjorde affärer med Norge, idag är vi upp mot 60, säger Göran Österman på it-klustret Compare.

Göran Österman och toppar inom kommun, region, landstinget och universitet har under tre dagar pratat samarbete och framtid med norska kollegor. Och alla verkar eniga, det är i Norge som framtiden finns.

Varje dag pendlar tusentals värmlänningar över gränsen för att arbeta. Och var femte krona i den värmländska handeln kommer från norska plånböcker. Men också svenska företag har fått upp ögonen för Norge. För det finns rejäla slantar att tjäna för både norrmän och svenskar, berättar Göran Österman.

– Jag har hört siffror som säger att det skiljer mellan 30-60% i arvoden. Så man får ganska bra betalt om man hittar bra samarbetspartners i Norge, säger Göran Österman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista