Claes-Henrik Silfver. samordningsbrandmästare. Foto: Sven Westerdahl/Sveriges Radio.

Få larm gäller riktiga bränder

Bara drygt åtta procent av alla brandlarm som kommit in till räddningstjänsten i år har gällt en riktig brand. Att automatiska brandlarm löser ut trots att det inte brinner är ett problem, men det finns mycket att göra för att motverka att larmen löser ut.

– Den som ska sköta om larmet ska göra det efter de regelverk som finns. De som finns i byggnaden ska också veta om att det finns ett automatiskt brandlarm och attdet finns saker man inte kan göra då, säger Claes-Henrik Silfver, samordningsbrandmästare i Karlstadregionen.

Automatiska brandlarm finns oftast installerade i offentliga byggnader och i industrianläggningar. Orsaken till de onödiga larmen kan vara att anläggningen inte sköts på rätt sätt och fått den service den ska. Även rök från mat förekommer som orsak.I de fall där utryckingen debiteras så handlar det om i snitt 4000 kronor.

Antalet onödiga larm har sjunkit under senare år och i Karlstad kommun har man tre personer som enbart jobbar med automatlarm där dom informerar och utbildar personal på hur anläggningarna fungerar. Och trots den stora delen av automatlarmen som är onödiga så skickar man alltid full styrka vid utryckning.

– Vi skickar full styrka för att kunna göra en sådan snabb åtgärd som möjligt om det skulle röra sig om en riktig brand, säger Claes-Henrik Silfver på räddningstjänsten i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista