Leksakerna på bilden har inget med det värmländska företaget att göra. Foto: Scanpix
Farliga leksaker

Anmält leksaksföretag kan slippa straff

"Jag har haft mycket att göra"
1:38 min

Ett värmländsk leksaksföretaget har flera gånger anmälts till åklagare efter att farliga kemikalier hittats i deras leksaker, men trots det kan de i slutändan slippa straff. Det har gått ett år sedan den första anmälan kom in och varken polis eller åklagare har haft tid att starta en utredning.

Magnus Clase är kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg och den som har hand om anmälningarna.

– I ett ärende har förundersökning inlett. I två andra har jag haft mycket att göra, tyvärr, säger han.

Magnus Clase har tre anmälningar på sitt bord som Kemikalieinspektionen gjort, bland annat efter att de hittat så kallade ftalater i flera av företagets leksaker.

Ftalater används som mjukningsmedel i plast och kan orsaka astma och allergi. Men hälsofaran till trots tar det lång tid innan anmälningar av den här typen kan utredas.

– För vår del är det naturligtvis tråkigt att det är så här. Det är alltid lättare att utreda någonting när det är färskt, säger Magnus Clase.

Den första anmälan mot företaget kom in till åklagaren för mer än ett år sedan. Om mindre än fyra år preskriberas brottet - och i värsta fall kan det värmlänska leksaksföretaget alltså slipper straff - på grund av tidsbrist hos både polis och åklagare.

– Konsekvensen kan bli det. Men det är någonting man till det yttersta vill undvika, säger Clase.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".