Cecilia Hollsten var 15 år gammal då hon blev mamma till Nellie. Foto: Elma Pasalic.

Yngsta mammorna finns i Munkfors

1:25 min

Genom åren har värmländska kvinnor väntat allt längre med att skaffa barn. I början av 70-talet var medelåldern bland förstföderskorna 23 år, nu väntar vi i genomsnitt tills vi är 27. Men på kommunnivå ser det olika ut.

Munkfors har flest unga mammor enligt Socialstyrelsen. Där är medelåldern för förstföderskorna 24 år, alltså tre år yngre än för Värmland i genomsnitt. De mammor som väntar längst med att skaffa barn bor i Forshaga kommun. Där ligger medelåldern på nästan 30 år.

Cecilia Hollsten i Skoghall blev mamma betydligt tidigare. Hon var bara 15 år och hennes kille Anton 17, när hon fick reda på att hon väntade barn. Graviditeten var inte planerad. Men hon valde att behålla barnet och det väckte mycket känslor bland personer i hennes omgivning.

– Vissa har bara reagerat negativt och tyckt att jag har förstört min framtid. Vissa har varit väldigt peppande och sagt att det bara varit positivt.

De som har tyckt att du har förstört din framtid, har du bemött det på något sätt?

– Jag har förklarat hur jag känner, att jag inte vill vara ute och dricka med kompisar och ha jättesena kvällar utan mer är en lugn person. Jag har försökt strunta i vad de säger, säger Cecilia Hollsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista