1 av 3
Foto: Eva Davidsson/Sveriges Radio.
2 av 3
ohan Bohlin biolog Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Eva Davidsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Ornitologen Johan Bohlin klättrar upp i till ett havsörnsbo. Foto: Eva Davidsson/Sveriges Radio.

Havsörnarna blir allt fler - men det finns hot

1:32 min

Antalet havsörnar ökar i Värmland. Just nu pågår arbetet med att ringmärka ungarna som kläckts i vår och man räknar med att det är åtta vuxna par som häckar på Värmlandssidan av Vänern, och även tre par i andra delar av länet.

– Dels är det för att se om de får ungar och att de får ungar och hur många varje par får, men i och med att vi sätter på ringarna kan vi också följa dem och se vart de tar vägen, hur gamla de blir, hur de rör sig innan de slår sig ner och häckar, säger Johan Bohlin, biolog på Länsstyrelsen och den som har hand om ringmärkningen av havsörnarna i Värmland.

Han berättar att man även på sikt kan beräkna dödligheten av havsörnarna i och med ringmärkningen. Man började ringmärka havsörnarna i större skala i slutet av 1970-talet. Innan dess var stammen av havsörnar så liten, att man inte ville riskera att någonting oförutsett skulle ske i och med ringmärkningen. Man började lägga ut mat till örnarna och de ökade i antal. I och med det vågade man också börja ringmärka.

– Under de år vi har ringmärkt har det gått bra. Det är många ringmärkta örnar som har fått ungar i stort sett varje år under 30 års tid, så man ser att en ringmärkning inte påverkar dem, säger Johan Bohlin.

Hur stort antal havsörnar man vill ha i Sverige vet inte Johan Bohlin, utan målet är att havsörnen ska återgå till sina gamla häckningsområden där den fanns i Sverige innan den stora minskningen som ägde rum på 1800-talet.

Sedan 1970-talet har stammen ökat och Johan Bohlin uppskattar att det är cirka 600 par som häckar runt om i Sverige.

De havsörnar som häckar i Värmland verkar må bra och de får ungar som just nu håller på att ringmärkas. Det första häckande örnparet slog sig ner vid Vänern 2001, något som inte skett sedan början på 1900-talet.

– Här i Vänern får paren ut mellan en och tre ungar i stort sett varje år och det är väldigt få par som misslyckas med häckningen. Än så länge är det ganska glest med havsörnar vid Vänern, så här har de det nog ganska gött, säger Johan Bohlin, biolog på Länsstyrelsen och den som har hand om ringmärkningen av havsörnarna i Värmland.

Han berättar att havsörnarna är försiktiga mot människor och att det är väldigt svårt att komma nära dem, så det finns ingen risk att de skulle kunna bli aggressiva mot människor om de ökar i antal.

Trots att beståndet av havsörnar är stabilt i dag, så vet man inte hur det kommer se ut i framtiden.

– De hoten jag kan se i dag är nya miljögifter, friluftslivet och vindkraften som vi ännu inte vet hur mycket den kommer påverka, säger Johan Bohlin.

Eva Davidsson
eva.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista