Foto:Anders Wiklund/Scanpix.
Polisen

Många regler kring studentflak

1:19 min

Varje år sker olyckor i Sverige med så kallade studentflak. Den som planerar att köra studentflak ska meddela polisen i god tid om färdvägen och det finns också andra regler som måste följas.

Polisen skriver på sin hemsida att det är viktigt att polisen känner till studentflaken och karnevalstågen eftersom de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator. Det är också viktigt att arrangemangen sker under ordnade och säkra former så att ingen kommer till skada.

Den som planerar att köra studentflak ska meddela polisen om färdväg och tidpunkt i god tid innan arrangemanget. Är flera fordon inblandade kan man anmäla det vid samma tillfälle. Polisen kan komma att kontrollera studentflak.

För att det ska vara tillåtet att färdas på flak eller släp ska vissa krav vara uppfyllda. På Transportstyrelsens webbplats finns regler för detta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista