Cecilia Hollsten, Hammarö. Foto: Elma Pasalic.

Lägre ersättning för unga mammor

1:31 min

Kvinnor under 21 år som blir mammor har inte inte rätt till samma ekonomiska stöd som äldre mammor. Socialtjänsten räknar nämligen med att kvinnor som får barn under gymnasietiden försörjs av sina föräldrar.

De här reglerna drabbar Cecilia Hollsten i Skoghall som är 17 år och mamma till 1-åriga Nellie.

– Man får bli gravid och ha barn när man är under 18 men man får inte hjälp utifrån, utan allt står på mina föräldrar. De har ansvaret fortfarande, säger Cecilia Hollsten.

Det var ingen planerad graviditet men Cecilia och hennes pojkvän Anton, 19, valde att behålla barnet. Till en början bodde de växelvis i sina föräldrars hem, men sedan ett år tillbaka bor de i egen lägenhet i Skoghall tillsammans med dottern Nellie. För att kunna leva som en egen familj och för att klara ekonomin har de hela tiden varit beroende av hjälp från sina föräldrar. Och även om Cecilia fyller 18 nästa år kommer inte det att förändras eftersom hon ska börja på gymnasiet.

Enligt föräldrabalken är föräldrar nämligen skyldiga att försörja sina barn ända upp till 21 års ålder, om barnet går på gymnasiet. Och det görs inga undantag för om ungdomarna själva blir föräldrar.

Kjell Handfast är tillförordnad enhetschef på Biståndsenheten i Hammarö kommun. Han tycker att det är bra att lagen är tydlig och tycker inte att den behöver ändras.

– Jag tycker att man ska se unga föräldrar på samma sätt som ungdomar som inte fått egna barn. Deras föräldrar har ett ansvar för försörjningen.

Kan det inte försvåra skolgången för en person som vill gå på gymnasiet och är förälder?

– Det är klart att när det är saker som gör att man inte bara kan koncentrera sig på studierna så kan det förlänga och försvåra studieperioden och liknande. Men det är ändå inte skäl till att göra grundläggande förändringar i lagstiftningen.

För Cecilia Hollsten är oron för ekonomin ständigt närvarande. Hon har fått mycket hjälp från sina föräldrar, men hon tycker det känns orättvis att inte ha rätt till samma stöd från samhället som andra mammor - åldern borde inte spela någon roll.

– Folk som är 22 år och har fyra barn nu till exempel, som inte har gått klart grundskolan eller gymnasiet, de kan få hyran betald och allt sånt. Men vi får ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista