1 av 5
Bibbi lagar hamburgare i veckans program. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
2 av 5
Servera hamburgaren med kryddstark sås och sallad. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
3 av 5
Jordärtskocka med smör lagas lätt på grillen. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
4 av 5
Delikat efterrätt med skrädmjöl. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
5 av 5
Bibbi bjuder på enkel festmat. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
Förmiddag P4 Värmland

Bibbis bästa burgare bjuder braksuccé

26 min

Grillsäsongen har fått en riktig rivstart och i veckans program bjuder Bibbi Kringlund på sitt bästa hamburgerrecept. Biffarna görs på nötfärs och steks självklart på grillen.

Som förrätt föreslår Bibbi grillade jordärtskockor som lagas i foliepaket. Skrädmjöl är en vikti ingrediens i den sommarljuva efterrätten. Klicka på läs mer och skriv ut recepten. Tillsammans med recepten finns också Bibbis vintips.


Grillade jordärtskockor

4 pers

4-500g jordärtskockor alt. vit sparris, skalad

50g smör

6 st vitlöksklyftor

salt och peppar

Folie

  • Tvätta skockorna, skrubba dem riktigt rena. Klyv dem på längden i två eller fyra delar. Lägg dem på folien tillsammans med vitlöksklyftor, lägg smör över i tunna skivor. Salta och peppra. Låt gå direkt över glöden tills skockorna är mjuka, ca 30-40min.

Vintips!

Mousserande: Rotari Rosé (nr 7701), 99kr

Hamburgare

4pers

600g nötfärs

3 msk bbqsås, se recept

1,5 tsk salt

½ tsk vitpeppar

  • Blanda samman alla ingredienser till en jämn smet. Platta ut till hamburgare i önskad storlek. Pensla ena sidan med lite rapsolja innan ni lägger dem på grillgallret. Grilla tills burgarna fått färg och är genomstekta. Servera i bröd med mer BBQsås, sallad och dragomajonnäs,

BBQ-sås

1dl chilisås

1dl vatten

35 g/0,5dl riven pepparrot (på tub)

1 tsk worschestersås

1 tsk balsamvinäger

Ev. rökolja eller röksalt som smaksättare

  • Blanda samman ingredienserna, låt dra en stund före servering.

Dragonmajonnäs med röksmak

2 äggulor

3 dl neutral rapsolja

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk dijonsenap

1 krm tabasco

½ tsk röksalt

2 msk vatten

  • Knäck upp gulorna, blanda samtliga ingredienser utom olja och vattnet, Mixa i amtberedaren eller med en elvisp, stavmixer tills allt är blandat och lite skummigt.
  • Börja sedan att droppa i oljan försiktigt, sedan snabbare som en jämn fin stråle.
  • Blanda sist i vattnet för såsigare konsistens.

Foccaciabröd

50 gram jäst

6 dl mjölk

1,5 tsk salt

0,5 dl olivolja

4 dl durumvetemjöl

1 liter vetemjöl

Olivolja att pensla foccacian och långpannan med

Att strö över Foccacian: Flingsalt och torkad oregano

  • Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Blanda med alla ingredienser utom saltet, knåda i maskin på låg värme, ca 10 min. Tillsätt saltet öka hastigheten till nästan max, kör 5 min. till.
  • Jäs degen i 40 minuter under kökshandduk.
  • Pensla en långpanna med olivolja. Häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut den jämt så att degen täcker långpannan. Låt jäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt och oregano. Jäs i 10 minuter till.
  • Baka foccacian i nedre ugnen på 200 grader i 25 minuter tills den fått fin färg.

 Vintips!

Rött: Allegrini Appassimento (nr 5367),89kr

Bag in Box: Raimat Abadia (nr 2738),229kr

Sommardessert med smulor, kräm och bär

8-10 portioner

Skrädmjölssmulor

100g smör

4 msk socker

3 dl skrädmjöl

1 dl vetemjöl

  • Blanda till en smuldeg. Fördela på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Obs! Rör i smulorna lite under gräddningen så de inte bränner på kanten. Låt svalna, förvara i en kakburk.

Citronkräm

3dl vatten

1,5 dl socker

4 msk maizena

Saft och skal av 2 citroner, ca 1 dl citronsaft

3 äggulor

25g smör

  • Blanda vatten, citronsaft, maizena och socker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda ca 30 sekunder.
  • Drag av från värmen, rör ner äggulorna och smöret. Ställ att svalna. Krämen går att frysa!

Till servering:

2-3 dl vispgrädde

Frysta eller färska jordgubbar

  • Bottna med en rejäl klick kräm i ett vackert glas eller skål. Fortsätt med jordgubbar delade i halvor. Fyll på med grädde och sist ett lager smulor. Äts uppifrån och ner så man får en tugga från varje lager.

Vintips

Saracco Moscato d'Asti (nr 7784), 70kr/375ml

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista