Emma Johansson. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Svårt för unga föräldrar att studera

"Ett år bortkastat"
1:36 min

Under tiden Emma Johansson var mammaledig fick hon försörjningsstöd av kommunen för att klara ekonomin. Men när föräldraledigheten var slut och hon ville fortsätta sina studier på omvårdnadsprogrammet blev det stopp. Som elev kunde hon inte få försörjningsstöd eftersom hennes föräldrar då förväntades försörja henne.

Hon fick avstå från studierna och jobba ett år, i väntan på att fylla 20 år och kunna ta studielån från CSN.

– Det var ett år som var bortkastat. Om jag hade fått studera hade jag varit färdig i sommar och kunnat gå ut på jobb, säger Emma Johansson, som nu går andra året på Omvårdnadsprogrammet på Presterudsgymnasiet i Kristinehamn.

Unga som blir föräldrar får generellt sett betydligt lägre utbildningsnivå än andra unga. Bara 27 procent av de som får barn före 20 års ålder har minst en treårig gymnasieutbildning när de fyller 25 år, medan drygt 80 procent av unga som inte fått barn har det, enligt en rapport från Ungdomsstyrelsen. Ofta är det problem med ekonomin som gör att de unga mammorna inte slutföljer studierna.

Att försörjningsansvaret faller på den unga mammans egna föräldrar om hon börjar läsa på gymnasiet är ett problem som Ungdomsstyrelsen uppmärksammat, liksom att det inte går att ta studielån från CSN förrän man fyllt 20 år.

Men en förändring av reglerna kan vara på gång. Jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni säger att man är medveten om problemet och att det just nu pågår en utredning.

– Det vi tittar på är på vilket sätt vi kan se till att man får ersättning så att man kan försörja sig själv och sitt barn. Vi vill komma bort från ansvaret att en förälder ska försörja både sitt barn och sitt barnbarn. Exakt vilket regelverk vi behöver tillföra eller förändra har vi inte svar på idag, men det är vad utredningen ser närmare på.

När blir utredningen klar?

– Utredningen blir klar i juni 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".