Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Skatteverket

Rekordmånga får skattepengar före midsommar

Rekordmånga i Värmland får tillbaka på skatten före midsommar i år. Drygt 95 000 personer får 672 miljoner kronor i skatteåterbäring före midsommar.

Mest skatteåterbäring får invånarna i Karlstad som får tillbaka 257 miljoner kronor. Det står klart efter att Skatteverket avslutat den första omgången av årets granskning av inkomstdeklarationerna. Slutskattebeskeden och kontoutdragen börjar skickas ut i nästa vecka och utskicken pågår fram till midsommar.

I hela Sverige får totalt 3 493 054 av de knappt 4,9 miljoner personer som deklarerat via Internet, sms, app eller telefon kommer att få sammanlagt

– Aldrig tidigare har så många värmlänningar fått tillbaka på skatten före midsommar. Ökningen beror främst på att allt fler e-deklarerar via Internet, sms, app eller telefon, säger Pia Ek informatör på Skatteverket.

Den som har en e-legitimation kan redan kolla saldot på sitt skattekonto på Skatteverkets webbplats. Utskicken av skattebeskeden sker i flera omgångar, därför kan en person i området få sitt besked i brevlådan före någon annan.

Den som har skatt att få tillbaka och som uppfyllt alla villkor för att få pengarna före midsommar bör ha pengarna insatta på sitt konto i slutet på den här veckan eller i början på nästa vecka.

Övriga får vänta på sina slutskattebesked till mitten av augusti, september eller december. Slutskattebeskedet i december berör främst personer som bor utomlands, juridiska personer samt delägare i aktiebolag och handelsbolag.

– Vissa deklaranter i länet kommer inte att få sina pengar före midsommar, trots att de deklarerat via Internet, sms, app eller telefon och har anmält konto för återbäring. Det beror på att de tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar, säger Pia Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista