Christer Bönström, ordförande i kooperativet Dagens Ljus och Anna Tyrén från Värmlandskooperativen, som i torsdags invigde secondhandbutiken i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio
Torsby

Ny butik en chans att komma tillbaka till arbete

1:26 min

Det blir allt vanligt att starta sociala företag i kooperativ form och i Torsby invigdes i går secondhandbutiken Dagens ljus, i samarbete med arbetsförmedlingen och Torsby kommun.

Syftet är att slussa in personer med olika handikapp till ett normalt arbetsliv med att jobba i butiken som ligger i lokaler där polisen låg tidigare. Men det har inte varit lätt att starta butiken, säger Christer Bönström som är ordförande i kooperativet Dagens ljus.

– Vi trodde att det skulle vara enklare än det var. Men det växer man av också, säger Bönström.

Bakom satsningen står också värmlandskooperativen som hjälpt kooerativet att komma igång. I dag finns det åtta så kallade sociala företag i länet, och det blir fler tror Anna Tyrén som är handläggare på Värmlandskooperativet.

– Jag tror att det här är en otroligt bra väg för många att ta sig tillbaka till arbetslivet. Det handlar om att ta makten över sitt eget liv, och det kan vara svårt, speciellt på en liten ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista