Fredrik Larsson, Angelica Rage, Johanna Söderbergh och Björn-Olov Hallberg tycker till om regionpolitikens utformning.
Regionfullmäktige

Många tveksamma till regionpolitiken

1:28 min

Många stolar står tomma när regionfullmäktige i Värmland träffas. Samtidigt ifrågasätts fullmäktiges funktion - och Landstinget vill utreda om hela Region Värmland ska tas bort.

Det berättar landstingsrådet Fredrik Larsson.

– Nu börjar vi se hur spelreglerna ser ut, och i det läget tycker jag att vi på allvar ska fundera på hur vi organiserar vårt regionala arbete i Värmland. Och då tycker jag det vore en bra idé om vi i Värmland blev en egen regionkommun, säger Larsson.

Fredrik Larsson och hans landstingskollegor vill att frågan om Region Värmlands framtid ska utredas. Ska vi bli en så kallad regionkommun - med direktval till regionfullmäktige - och ska den i så fall ligga direkt under landstinget?

Oavsett så verkar de politiker P4 Värmland pratat med eniga - dagens utformning måste förändras. Som regionfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Angelica Rage.

– Om tio år tror jag vi har ett direktvalt organ. Antingen ingår vi i en större region eller också ser jag att Region Värmland har gått tillbaka till landstinget.

Även kristdemokraten Peter Kullgren är inne på samma linje.

– Vi är väldigt tydliga med att vi vill ha direktvalda parlament, säger Kullgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista