Louise Alefors hopps på ett gemensamt slussningsbolag. Foto: Roy Malmborg.
Säffle

Förbättrade öppettider i slussen

1:04 min

Personal bekostad av Säffle och Arvika kommuner kan bli lösningen för att få längre öppettider för slussen i Säffle. Sedan Sjöfartsverket i år dragit ner på öppettiderna för slussning i Säffle, så har Arvika och Säffle kommuner fört en dialog med verket för att få tillbaka längre öppettider. Men det går trögt med förhandlingarna.

--De har ju inte gått så mycket framåt som vi hoppats, utan det har varit totalstopp från deras sida, berättar Louise Alerfors på Säffle kommun.

Vad finns det det för möjligheter till lösning, anser ni?

--Vi ser ju framför oss kanske nåt typ av bolag, tillsammans med Arvika, där vi tillsammans sköter det här för kanalen sträcker sig faktiskt hela vägen från Säffle ända upp till Arvika, säger Louise Alerfors.

Vad säger Sjöfartsverket när ni föreslår det här?

--De har varit ganska öppna till att hitta olika lösningar och det här verkar inte som att det skulle vara en dålig idé, utan de gick hem och skulle på sin kammare titta över möjligheterna till att lösa det här till nästa sommar, blir det då.

De senaste tre åren har det gått runt 800 båtar per år genom slussen i Säffle. Att bistå med personal behöver inte bli så dyrt för Arvika och Säffle kommuner.

--För det beror lite på hur man löser det. Kan vi till exempel kanske ta hjälp av den personalen som vi har i gästhamnen, så har vi redan personal där och då behöver vi inte anställa nån helt ny, avslutar Louise Alerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista