F1 Spaniens GP Foto: Andres Kudacki

Från Karlskoga till Formel 1

"Man blir van"
1:14 min

Nu i helgen avgörs en deltävling i Formel 1 i Montreal i Kanada. Ende svensken i motorsporten Formel 1 är värmlänningen Charlie Häggstam från Karlskoga. Som huvudansvarig mekaniker för en av racerbilarna i Carterhamstallet har han ett stort ansvar.

--I början kommer de till mig först och sen så utreder vi vad som har hänt, om det är ett designfel eller vad det är. Varenda sak som händer utreds. Sen får vi se, det beror på vad det är som har hänt, berättar Charlie Häggstam.

Du är personligt ansvarig för Vitaly Petrovs bil. Hur mycket kommunicerar du och han?

--Vi kommunicerar en del, men under träningar och sånt är det ingenjören som kommunicerar mer. Sen kommer han alltid till mig och frågar och undrar om det är nånting extra eller om han vill ha något speciellt gjort med sitt säte, eller liknande, säger Charlie.

Från att ha varit mekaniker i olika racingklasser hamnade Charlie Häggstam 2010 hos Virgin Racing i Formel 1, finrummet när det gäller motorsport. Han är idag förstemekaniker hos Carterhamstallet och har 10 mekaniker under sig. Det här är killar som kan byta fyra däck på två till fyra sekunder! Intresset för Formel 1 är stort, det finns en jättepublik som bevakar varje tävling som han finns med i.

--Jag tror vi har 75 miljoner tittare vid varje race. Men man tänker inte på det så, man blir van vid det, avslutar Charlie Häggstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".