Säffle kanal. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Säffle

Säffle kanal firar 175 år

1:29 min

I år fyller Säffle kanal 175 år. Firandet pågår hela sommaren med olika evenemang och avslutas med en bankett den 31 augusti.

– Teater på Rolfserudsholmen, vänergaleasen Mina kommer på besök med teater, visklubben kommer att ha konserter och det blir också en jazz och konstföreställning. Allt avslutas med den stora banketten i Silvenska villan, säger Louise Alerfors, Säffle kommun.

Säffle kanal förbinder Vänern med vattenleden upp till Arvika och sjön Glafsfjorden. Kanalen stod färdig 1837 delvis efter ritningar av Baltzar von Platen som byggde Göta kanal. Huvudsyftet var att de värmländska bruken i området skulle få snabbarre och billigare transporter, men även näringslivet i stort fick nytta av att kanalen byggdes. 1939 var enligt Sjöfartsverket ett rekordår då 290 000 ton gods fraktades genom slussen.

– Det blir en utställning på biblioteket om Säffle kanal, där vi får hjälp av Sjöfartverket och delar av deras utställning, berättar Louise Alerfors, Säffle kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista