Anna-Lisa Johansson, 89 år, trivs bland underkläder och sedan 1968 driver hon butiken Nanna Olssons efterträdare i centrala Arvika. Foto: Elma Pasalic.

Allt fler värmlänningar jobbar efter 65

1:31 min

Allt fler värmlänningar fortsätter att jobba efter att de fyllt 65 år. 2010 jobbade drygt 6 procent av värmlänningarna över 65 vidare, enligt SCB. Det är en ökning med nästan tre procentenheter jämfört med andelen som jobbade år 2000.

 En som jobbat långt över pensionsåldern är Anna-Lisa Larsson. Hon fyller 90 år i sommar och har sedan 1968 drivit en butik med underkläder i Arvika.

– Jag försöker låta bli att jobba på helgerna nu, och jag börjar kanske inte klockan 10, utan klockan 11 istället. Men jag jobbar alla vardagar om det inte är något speciellt, säger Anna-Lisa Larsson.

Att driva en butik när man är 89 år hör kanske inte till vanligheterna, men sedan mitten av 90-talet har antalet personer som jobbar vidare efter 65 ökat stadigt i Sverige. En förklaring är att den här gruppen fått bättre hälsa men också att utbildningsnivån har höjts, enligt en rapport från Sociala rådet. Det nya pensionssystemet kan också ha haft betydelse eftersom man tjänar mycket på att gå i pension senare.

Det är vanligare att fortsätta arbeta efter 65 om man är ensamstående och egen företagare, som Anna-Lisa Larsson. Hon har älskat sitt arbete men att jobba så mycket har också inneburit uppoffringar.

– Tiden får man offra. Jag har väl jobbat för mycket. Särskilt nu har det blivit för mycket.

Varför går du inte i pension då?

– Det trivs jag inte med. Jag har blivit ensam och då måste jag ju ha något att göra.

I förhållande till befolkningen är Kil den kommun i Värmland där flest värmlänningar jobbar vidare efter pensionsåldern. Där jobbar drygt 8 procent av befolkningen vidare. Lägst andel finns i Munkfors kommun där drygt 4 procent jobbar vidare efter 65.

Andel sysselsatta över 65 år i procent

Kil 8,2
Karlstad 7,3
Forshaga 7,1
Hammarö 7,0
Årjäng 6,9
Torsby 6
Storfors 5,8
Sunne 5,8
Säffle 5,8
Grums 5,7
Arvika 5,7
Eda 5,6
Kristinehamn 5,6
Filipstad 5,6
Hagfors 4,4
Munkfors 4,3

Källa: SCB, 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista