Bengt Åke Karlsson är teknikförvaltare på Landstinget. Foto: Roy Malmborg
Landstinget

Landstinget vill bli bäst i världen

När Centralsjukhuset i Karlstad bygger nytt operationshus vill man samtidigt bli bäst i världen. För målet är att klara det så kallade Leed-kravet, som första sjukhus någonsin.

– Så vitt jag vet så blir vi först i världen att certifieras enligt LEED Healthcare, berättar Bengt Åke Karlsson som är teknikförvaltare energi.

Det är en helheltssyn på miljö som gäller. Och för att nå den högsta graden av certifiering, som landstinget bygger efter, så ska en viss poäng uppnås utifrån hur bra miljömässigt byggnaden är.

Det är drygt 100 punkter som ger poäng.

Exempel är: Förhindra föroreningar till luft mark och vatten under produktionen, det ska finnas tillgång till kollektivtrafik, tranporter, byggnadens energisystem, effektiv vattenanvändning och återvinningsbart material.

Landstinget lagrar också i en databas, kallad Sunda Hus, allt ifrån minsta skruv till betongen med en innehållsdeklaration.

– Vår förhoppning är att det ger ett mervärde till värmlänningen, säger Bengt Åke Karlsson. Operationshuset kommer att ha en väldigt låg energiförbrukning vilket naturligtvis kommer att spara mycket pengar. Samtidigt är det inget dyrare att bygga på det här viset och använda hållbart material. Livscykeln blir mycket längre.

Om fyra år ska det nya operationshuset stå klart.

Vad är LEED?

Certifieringen sker genom World Green Building Council, vilken bland andra Sweden Green Building Council är fullvärdig medlem i.

Den ideélla föreningen Sweden Building Council verkar för grönt byggande samt för att utveckla och påverka miljö- och hållbarhetsarbetet i branschen. Föreningen grundades av tretton svenska företag och organisationer: Akademiska hus, DTZ, Fastighetsägarna Sverige, Husvärden, IVL, NCC, Malmö Stad, SEB, Skanska, Stockholm Stad, Sweco, Vasakronan och White.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".