Lena Hertzberg är områdeschef på Arbetsförmedlingen, som kom med en ny arbetsmarknadsprognos på tisdagen. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Företagen tror på fler jobb

1:29 min

De offentliga jobben väntas bli färre nästa år medan de privata företagen ser ljust på framtiden, och nästa år förväntas arbetslösheten minska i länet. Det visar Arbetsförmedlingens prognos som presenterades på tisdagen.

– Det finns en försiktig optimism inför framtiden. Det kommer att finnas behov av rekryteringar framöver, totalt sett, säger Lena Hertzberg som är chef för arbetsmarknadsområde Karlstad.

Bland företagen finns det en förväntan på att efterfrågan ska öka och att fler behöver anställas. Men när det gäller kommuner och landsting, tror cheferna där att efterfrågan minskar och att antalet anställda måste bli färre. Totalt sett tror ändå Arbetsförmedlingen på en liten uppgång framöver, men den ekonomiska oron i Europa kastar en skugga över optimismen, och gör prognosen osäker.

Utifrån sin undersökning spår man att arbetslösheten här i Värmland kommer att öka med ungefär hundra personer i år, och sedan sjunka nästa år, när runt 500 färre väntas gå arbetslösa.

Pensionsavgångarna tornar upp sig som ett orosmoln de närmsta åren, eftersom det redan idag saknas folk i vissa yrken. Och för den som snart ska ge sig ut på arbetsmarknaden finns det bristyrken att satsa på.

– Det är brist på olika typer av ingenjörer och maskinförare. Inom vård finns det en efterfrågan på sjuksköterskor och läkare men även inom omsorgen kommer det att vara en brist. Man söker förskollärare i västra Värmland och hantverksyrken är något att satsa på, säger Lena Hertzberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista