Eva Bonander svenska kyrkan som tagit iniativ till nya rutiner för själmordsbenägna i Nordvärmland. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Nordvärmland

Ny satsning för att förhindra självmord

På fredag startar ett nytt team i norra Värmland som ska motverka självmord. För Värmland är överrepresenterat i statistiken.

Svenska kyrkan är initiativtagare och där är Anna-Karin Törnqvist verksamhetschef.

– Från Svenska kyrkans sida såg vi att vi i samhället måste bli bättre på att förebygga självmord. Många av självmorden skulle vi kunna förebygga, men inte alla, säger Törnqvist.

Varje år görs det 15000 självmordsförsök i Sverige, varav tio procent av dessa slutför försöket.

Värmland ligger högt i statistiken med cirka 500 självmordsförsök, varav 50 tar sitt eget liv. Mest självmordsbenägna är män i övre medelådern boendes i Nordvärmland, som antingen hänger sig eller skjuter sig själva.

Men nu ska ett samarbete mellan psykiatrin, polis och räddningstjänst och ambulans försöka få ner antalet försök och utförda självmord. 300 anställda inom blåljusorganisationerna har utbildats i hur man hanterar självmordsbenägda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista