1 av 2
Besir Fidan säljer frukt och grönsaker på Stora torget i Karlstad. Foto: Jonatan Björck
2 av 2
Besir Fidan säljer frukt och grönsaker på Stora torget i Karlstad. Foto: Jonatan Björck
Karlstad

Gamla regler stoppar torghandlare

1:19 min

Stora torget i Karlstad har fått nytt liv under den senaste månaden. Men, 17 år gamla regler från kommunen gör att en del handlare redan börjat tröttna. För Besir Fidan och hans kollegor får bara stå på torget onsdag till lördag.

Mitt bland tomater, meloner och jordgubbar står handlaren Bechir Fidan. Efter åtta år i Västerås fick han nog. Kommunens hyra steg till över 60 000 kronor per år, samtidigt som stora köpcentrum utanför stadskärnan tog allt fler av kunderna.

I Karlstad är det bättre, här betalar han runt 5 000 per år. Men, då är det andra saker som sätter stopp - kommunens lokala ordningsföreskrifter. I dem står det att torghandel bara får bedrivas onsdag, fredag och lördag. Efter att Beschir vädjat till kommunen om fler dagar kan han nu ha öppet även på torsdagar - men sedan är det stopp.

– Tänk dig en lördag med dålig försäljning, då kan du ite sälja varorna förrän onsdagen därpå. Det blir mycket svinn.

Hassan Hamil säljer blommor i ett stort stånd intill.

– Det är lite jobbigt faktiskt. Varorna har vi kvar, men de står bara i bilen och blir en förlust. I dag vet inte riktigt kunderna när vi jobbar, så det blir kaos för både oss och kunderna, säger han.

På Karlstads kommun är det trafikteknikern Lotta Lång som ansvarar för torghandeln. Hon tar emot bokningarna, och får själv vara där och låsa upp elskåp och ta emot betalningar varje morgon. Så här säger hon om handlarnas önskemål att ha torget öppet alla dagar i veckan.

– Det har vi inte diskuterat så mycket. Men att öka till alla dagar kan ställa till det med personal, det behövs folk på torget. Det är jättesvårt för mig att säga, jag vet ju inte hur de diskuterar det här.

Men, om de kommer och frågar om de får stå här måndag och tisdag också – vad säger du då?

– Oj, det var en svår fråga. Jag tycker att det vore bra med arrangemang hela veckan, men att det i så fall är säsongsbetonat. Att man har öppet från maj till oktober, då tror jag behovet finns, säger Lotta Lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista