Ann-Marie och Björn Johansson på den nya spången. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio.
Karlstad

Fler kan ta sig till Västra Långholmen

1:44 min

Karlstads kommun vill göra Vänerskärgården tillgänglig för flera. Ett steg i den riktningen har varit att anpassa Västra Långholmen så att personer med funktionsnedsättning och barnvagnar kan ta sig fram på ön.

– Jag har dragit Björn på spången här, det är helt underbart! Det har varit svårt för oss att ta oss ut till skärgården tidigare, säger Ann-Marie Johansson, vars man är rullstolsburen.

Numera finns en 200 meter lång träspång som går tvärs över ön, från turistbåtbryggan ända bort till den södra stranden. Där finns en plattform varifrån besökarna har utsikt över öns klippstränder. Längs spången finns också ett tillgänglighetsanpassat torrdass.

– Först tittade vi på vilka öar vi ville göra tillgängliga, då passade Västra Långholmen kvar. Vi har även byggt bryggor och dass på Jäverön och vi har mer pengar avsatta, säger Catharina Knutsson på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista