Vattenläckan på Hammarö

En ovanlig tillvaro i Skoghall

1:32 min

Nästan två dygn har gått sedan Skoghall blev utan vatten. Problemet är inte löst ännu, men kommunen räknar med att kunna släppa på vattnet ikväll. Och det är något som invånarna i Skoghall väntar på. För där är inte livet som vanligt.

– Helt plötsligt smäller det till och sen är allting borta. Man kan inte borsta tänderna, koka kaffe, laga mat, diska... Man blir väldigt strandsatt. Skulle det vara en längre tid ser jag inte hur vi skulle klara oss, säger Michael Ternström i Vidöåsen.

På äldreboendet Gunnarsskärsgården har man än så länge kontroll på läget. Anette Frohm är enhetschef:

– Vi har laddat upp med över 20 stycken 20-litersdunkar som står med vatten som vi hämtat från Karlstad. Vi har engångsartiklar som vi delat ut på alla avdelningar, våtservetter och tvättkräm. Sen har vi också sjövatten som vi häller i toalettstolarna, berättar hon.

Och i matbutikerna i Skoghall töms lagren på just vatten.

– Det är strykande åtgång på vatten i flaska. Men också på platsdunkar och plasthinkar. Vi säljer också mat från vårt kök. Folk som inte kan diska hemma passar på att skämma bort sig själva lite grann, berättar butikschefen Magnus Bjärnered.

Karin Jansson
karin.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista