Potatisodling. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

Värmlandska potatisodlare i kris

1:27 min

Värmlandska potatisodlare är i kris. Nu när den värmländska färskpotatisen kommer ut i butik så har priset redan sjunkit kraftigt, då Skånes färskpotatis redan funnits i över en månad.

– När vi nu kommer in med vår potatis, och skörden är relativt låg än så länge, ungefär som den var i Skåne för en månad sen. Då behöver vi ett högre pris än vad den skånska potatisen betingar idag, berättar Lars Björsell, potatisodlareföreningens ordförande.

Vad krävs för att den värmländska potatisodlingen ska överleva?

– Det krävs att butikerna är intresserade av att ta in den värmländska potatisen även om de får betala lite mer för den än vad de idag kan få den skånska för, säger Lars Björsell.

Den värmländska potatisen är något dyrare nu, berättar Lars Björsell. Men det betyder inte att den blir så mycket dyrare i butik, utan att det är affärerna som får betala mer för att få in potatisen. Han drar också paralleller till när det odlades blomkål på 80-talet, då blomkålsodlingar från södra Sverige konkurrerade ut de värmländska.

Anna Wilen som är potatisodlare berättar att också hon är oroad över situationen.

– Vi vill berätta situationen innan den gått överstyr. Det är en allvarlig situation och fortfarande så har skutan inte sjunkit, men vi vill få den att segla vidare. För överlevnad krävs att vi har tillräcklig bra ekonomi. Det ska täcka våra löner, för man kan inte leva på rost och röta, säger Anna Wilen.

Men Lars Björsell tror att situationen kommer att lösa sig.

– Jag tror att vi har ett starkt stöd av de värmländska konsumenterna. Att de gärna vill se en produktion här i Värmland och köpa det här som de vet kanske kommer från en granngård, så jag är ganska optimistisk, säger Lars Björsell.

Johan Blixt
johan.blixt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista