Johan Rosqvist
Vattenläckan på Hammarö

Svårt att uppskatta kostnaderna

1:30 min

Det är svårt att uppskatta kostnaden för vattenläckan i Skoghall. Johan Rosqvist, servicechef på Hammarö Kommun, menar att man får olika kostnader beroende på hur man räknar.

– Rent faktiska kostnader, reparationsmaterial och personalkostnader är begränsade summor, på uppskattningsvis 50 000 kronor.

Han menar att kostnaderna inte bara kan räknas på reparations och personalkostnaderna. Siffran blir betydligt högre om man räknar in de samhällsekonomiska kostnaderna, som ännu inte räknats ut.

– Folk har i olika utsträckning blivit berörda och det är klart att man kan sätta ett värde på det. Vissa verksamheter har fått gå ner i produktion och liknande och det finns många insatser som är gjorda av andra än de kommunalt anställda personerna, säger Johan Rosqvist.

Skoghall var utan vatten i två dagar i förra veckan och anledningen till att det tog så lång tid innan läckan tätades var man inte blev av med vattnet i huvudledningen. Ventilerna som skulle stoppa vattnet var dåliga, och Johan Rosqvist berättar att de därför inte kunde se hur ledningen såg ut, och på så sätt bedöma vad för reservdelar som behövdes.

Läckan är nu temporärt lagad, men man väntar med att laga den permanent säger Johan Rosqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista