1 av 3
Den 90-åriga segelfartyget Ingo. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Besökaren Britt Ekelund träffade Ingo för 25 år sedan. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Skepparen Jörgen Wessman. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio.
Karlstad

Segelfartyg lockade besökare till Inre hamn

1:42 min

Just nu pågår ett 90-årsfirande i Karlstads Inre hamn. Det är jubilaren Ingo som är på plats tillsammans med Vänerskutan Oscar II från Sjötorp och bojorten Christine af Bro från Kristinehamn avslutar en veckas lång resa.

Jörgen Wessman är skeppare på bojorten:

– Hela syftet med resan är att fira Ingo som fyller 90 år. Hon hade en önskan om att komma tillbaka till Vänern där hon byggdes en gång i tiden - alltså 1922. Då tog hon kontakt med de fartyg som finns här uppe som är med i Sveriges Segelfartygsförening, och frågade om vi hade lust att följa med runt och hedra henne. Och det kände vi verkligen för, det är ju en bonus för oss också att få komma ut och visa upp all de här vackra båtarna, säger han.

Turnén som fartygen är ute på började redan i tisdags.
I Vänersborg mötte Bojorten upp Ingo som gått från Göteborg.
Sedan gick man till Lidköping och vidare till Sjötorp, där Ingo byggdes för 90 år sen.
Där hakade Oskar II på och man fortsatte färden mot Kristinehamn, för att till sist nå Karlstad.

Turen har lockat många nyfikna åskådare längs vägen. Och i Karlstad fanns Britt Ekelund på plats för att kliva ombord på Ingo och väcka liv i gamla minnen.

– Jag är här för att titta på den här båten som jag var ute med på en färd för 25 år sedan i Göteborgs skärgård. Det här måste jag få återuppleva. Och så ville jag träffa kaptenen som jag känner sedan tidigare, säger hon.

Karin Jansson
karin.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista