Även laxen är hotad. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
Torsby

Tusentals laxar släpptes ut

1:10 min

Ålands Fiskförädling i Torsby har utsatts för sabotage. Tusentals laxar har släppts ut ur sina kassar. Platsansvarige Per Gripö är upprörd och menar att det innebär stora förluster för företaget.

– Det är tråkigt är det. Det är inget kul och det blir stora förluster. Hur stora vet vi inte för vi har ingen möjlighet och kolla just nu när det är så varmt i vattnet, hur många fiskar som släppts ut, men flera hundra tusen kronor är det helt säkert.

Fisken som släpps ut klarar sig men kan inte föröka sig. Per Gripö berättar att de flesta fiskarna lär bli antingen uppätna av andra fiskar eller uppfiskade.

Att de blir uppfiskade tror Per Gripö kan vara anledningen till att de släpptes ut.

Han berättar också att de nu kommer se över säkerheten kring kassarna.

– Vi kommer avgränsa området och skaffa larm. Det finns en massa grejer man kan sätta upp så att folk i området upptäcker det. Men det är ganska svårt att ta sig in redan nu, så det är ganska tuffa folk som varit inne och gjort det här.

Per Gripö hoppas också på att det hela är ett busstreck från ungdomar.

– Man hoppas att det inte är något vuxet folk som håller på såhär.

Tror du det är vuxet folk?

– Jag vet inte, vi får hoppas att det inte är det, säger Per Gripö.


Johan Blixt
johan.blixt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista