Värmlänningar har dålig koll på elpriser. Foto: Hjalmar Neideman/Scanpix.

Värmlänningar har dålig koll på elpriser

1:27 min

I Värmland har var femte hushåll så kallade tillsvidareavtal som man har när man inte gjort ett aktivt elval till fast eller rörligt pris. Tillsvidareavtal är i regel är 30 procent dyrare än andra avtal.

Faraz Azima, VD för elskling.se som jämför olika elbolags priser tror att det beror på att konsumenterna har dålig förståelse för hur elavtal fungerar.

– Elräkningarna är inte de enklaste att tyda. Det har blivit bättre på senare år men det är fortfarande långt ifrån alla som har full förståelse för sitt el-avtal, säger Faraz Azima.

– Det är väl också ett ointresse i att veta alla delar av ens elpris. Det finns flera undersökningar som visar på det att konsumenten har alldeles för dålig förståelse för sin elkostnad.

Han menar att räkningarna är svåra att tyda, med olika elpriser, påslag från elhandelsbolagen, eneriskatt och moms. Men han menar också att man inte vinner något på att inte sätta sig in i elavtalen och göra ett val.

– Det man kan säga med all säkerhet vad som är sämst är att inte göra ett aktivt val över huvud taget och ha tillsvidare pris, säger Faraz Azima.

Johan Blixt
johan.blixt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista