Socialstyrelsen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Karlstad

Misshandlad flicka skickades hem

En flicka i Karlstad blev utsatt för misshandel och kränkningar i hemmet. Ändå beslutade kommunens socialnämnd att skicka henne tillbaka till hemmet. Nu får kommunen skarp kritik av Socialstyrelsen.

Flickan hade själv uttryckt att hon mådde dåligt och att hon var rädd för sina föräldrar. Hon hade också synliga skador på kroppen. Både kommunens socialjour och flickans skola anmälde den misstänka misshandeln.

Flickan blev erbjuden en familjehemsplacering. Men när vårdnadshavarna motsatte sig det, gjordes en ny bedömning. Den här gången menade socialtjänsten att flickan skulle återvända till hemmet och att det inte fanns någon risk för att hon skulle bli utsatt för skada.

Enligt socialtjänsten var flickans berättelser inte trovärdiga, man hävdade att hon har ett stort behov av att bli sedd och att hon därför söker hjälp och säger att hon blir misshandlad.

Socialstyrelsen är kritisk till att ingen bedömning gjordes av föräldrarnas omsorgsförmåga och att frågan om omhändertagande inte prövades. Man avfärdar också kommunens motivering till att orsaken till misshandeln skulle vara flickans bekräftelsebehov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista