Kristinehamn

Polman hjälper polisen

1:27 min

Kristinehamnspolisen har börjat jobba med ett nytt system där många tidigare apparater samlats i en touchskärm i polisbilarna.

Polman, som står för Polisiärt Manövreringssystem, ersätter de traditionella analoga panelerna som är svåra att montera i en ny polisbil, när man måste ta hänsyn till krocksäkerhet och ergonomi.

Nu kan poliserna istället manövrera nästan allt i bilen via touchskärmen, från låsning till blåljus. Polman har ett inbyggt navigationssystem och stödjer också den kommande kamerafunktionen, där en kamera som sitter på bilen bland annat ska kunna registrera förbipasserande bilars nummerplåtar. Polman kan då direkt säga om bilen är av intresse. Skärmen kan också ta emot och skicka meddelanden, så poliserna kan få exakt information direkt på skärmen.

– Enligt tillverkaren ska det inte finnas några begränsningar utan man ska kunna bygga på den ena funktionen efter den andra allt eftersom, säger Tord Larsson, projektledare för IT-utveckling.

Varför inför ni ett nytt system?

– Vi hade så många olika arter av system så det blev svårt att hantera. Samtidigt var det tidigare påbyggnationer i kupén som enligt bilprovningen inte är helt bra för förarna och passagerarna, säger Tord Larsson.

Systemet finns redan på plats hos Kristinehamnspolisen, och kommer finnas i nästan alla polisbilar i hela landet till nästa år.

Touchskärmen ska göra så att poliserna kan göra så mycket som möjligt ute på fältet berättar närpolischefen Orla Kristoffersen.

– Det innebär en förhoppning av att vi blir effektivare och får kortare handläggningstider och att jag som chef ser att vi genererar ett bättre resultat. Jag är övertygad om att med hjälp av den här effektiviteten så blir det ett bättre resultat, säger Orla Kristoffersen.

Johan Blixt
johan.blixt@sverigesradio.se