Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Karlstad

Akuten ska byggas om

1:29 min

Akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad byggs om. Tanken är att den nya mottagningen ska ge ökad patientsäkerhet och kortare väntetider. Det hoppas i alla fall verksamhetschef Lena Bäckman.

Man kommer att bygga övervakningstorg och planera om övriga utrymmnen. Övervakningstorgen innebär att fler patienter ligger i samma sal, så att de blir lättare att överblicka. Därmed höjs patientsäkeherten, enligt Lena Bäckman. Och att lokalerna byggs om ska göra det möjlligt att effektivisera arbete.

– Sedan ska vi börja arbeta på ett annat sätt. Ett sätt kan vara teambaseat arbete. Det innebär att patienten träffar läkare, sjuksyster och undersköterska på samma gång, istället för en i taget.

Akutmottagningens mål är att 90 procent av patienterna ska vara färdigbehandlade inom fyra timmar. I dagsläget klarar man av 80 procent inom fyratimmars-ramen.

– Så vi har en liten bit kvar att gå, säger Lena Bäckman.

I de senaste siffrorna från Nysam, som bland annat jämför behandlingstider på akuten från nio olika landsting, hamnar Karlstad på en betydligt sämre plats än Ludvika, där man klarar av hela 97 procent av patienterna inom fyra timmar. Men Lena Bäckman tycker att det är fel att jämföra Karlstad med Ludvika:

– Det är lättare för de små akutmottagningarna att nå upp till målen. Det är mer problematiskt med de stora akutmottagningarna. Så Karlstad och Ludvika är inte jämförbara.,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista