Kyrkoherde Lena Skoting trodde att fler samkönade par skulle viga sig i kyrkan. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio.

Ingen bröllopsrusning för samkönade par

"Trodde det handlade om hundratals vigslar"
1:40 min

Det har snart gått tre år sedan man fattade beslutet om att samkönade par ska få vigas inom Svenska kyrkan. Men hittills är det bara tio par som gift sig inom Karlstads stift.

Säffles kyrkoherde, Lena Skoting, menar att många inom kyrkan hade förväntat sig någonting helt annat.

– Debatten gav intryck av att det här skulle innebära att hundratals brudpar stod i kö och väntade på att det här skulle öppna sig, men så var det inte, säger hon.

2009 beslutades det att Svenska kyrkan ska viga samkönade par. Och enligt lena Skoting var det inte alla inom Karlstads stift som var positiva till förändringen.

– Det är klart att det fanns ett motstånd. Det är ett annat sätt att tänka på kärlek och äktenskap. Det finns fortfarande präster som tycker att det är fel för dem att ha den här typen av vigsel, säger Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle.

Det är upp till varje enskild präst att avgöra om han eller hon vill viga ett samkönat par. Men varje kyrka ska kunna erbjuda möjligheten. Det innebär att man i de fall där prästerna i en församling säger nej, får hyra in en präst från en annan församling.

Enligt Sara Sör Pelli, engagerad medlem i RFSL i Värmland, handlar den låga vigselstatistiken delvis om det motstånd som fortfarande finns inom kyrkan. För ett första nej, kan vara helt avgörande.

– Om någon blivit konfirmerad och döpt av en präst och sedan vill bli vigda av den prästen, om prästen då säger nej, det är väldigt tråkigt om det händer par som inte vet hur de ska gå vidare.

Karin Jansson
karin.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".