Sara Sör Pelli, RFSL Värmland. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio

Homovigslarna fungerar annorlunda

1:46 min

Vigselakten för ett samkönat par ser inte likadant ut som för ett heterosexuellt par. Och enligt Sara Sör Pelli, medlem i RFSL Värmland, kan detta vara en av orsakerna till att så få homovigslar ägt rum inom Karlstads stift de senaste åren.

– Med homovigslar går det väldigt snabbt, jag vet inte varför. Jag har varit på heterosexuella vigslar och där kan det ta 40 till 50 minuter, men homovigslar tar 20 till 30 minuter. 

Enligt Sara Sör Pelli finns det homosexuella par som på grund av detta väljer att vänta med sina bröllop. I hopp om att kyrkan ska hitta en bättre form för hur vigseln ska gå till.

– Man vill inte vara en av de första, säger hon.

En kyss vid altaret var något som Sara Sör Pelli och hennes blivande hustru tog för givet skulle finnas med under vigselakten. Men det visade sig att deras vigselgudstjänst skulle vara tidsmässigt kortare än den traditionella och dessutom sakna detaljer, som just kyssen.

– Det tycker jag är lite konstigt, för det är en så viktig del i vanliga vigslar.

Enligt Säffles kyrkoherde, Lena Skoting, finns det i dagsläget två olika vigselmodeller, en för samkönade par och en för olikkönade.

– När förändringarna gick igenom i kyrkomötet gjorde man en särskild ordning för vigsel av samkönade par. Precis nu pågår arbetet med att göra en ny kyrkohandbok - alltså nya ordningar för hur alla typer av gudstjänster ska firas. I de förarbetena, när det gäller vigselordningen, har jag varit delaktig. Och en av de förutsättningar som vi snabbt diskuterade ihop oss om var att det inte ska vara olika ordningar - oavsett om man viger ett traditionellt samkönat par eller ett olikkönat, säger hon.

Det är endast tio samkönade par som gift sig inom Karlstads stift sedan man öppnade upp för samkönade vigslar i oktober 2009.

Karin Jansson
karin.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista