Per Brunström på Hushållningssällskapet tror på en bra äppelskörd i södra Värmland. Reporter: Karin Jansson/Sveriges Radio.

Bra äppelår i Värmland

1:14 min

Medan fruktodlarna i södra Sverige har en tuff säsong att vänta ser Värmland ut att få ett bra äppelår med mycket frukt. I alla fall om man ska tro Per Brunström som är trädgårdsrådgivare i Hushållningssällskapet.

– Här i södra Värmland ser det riktigt bra ut. Det var en fantastisk blomning i år. Bland det häftigaste jag sett. Sen blev man ju lite orolig när det blev kallt i samband med pollineringen, men det verkar ha fungerat bra om man tittar på träden här i Karlstadstrakten. De flesta är väldigt väl matade med frukt, säger Per Brunström, trädgårdsrådgivare i Hushållningssällskapet.

Väderförhållandena måste vara gynnsamma vid ett par tillfällen under året om det ska bli en frodig äppelskörd. Bland annat behöver det vara fint men inte för torrt i september då blomknoppen anläggs, och det ska vara varmt och fint i maj då träden blommar och ska pollineras.

I södra Värmland har vi alltså haft turen med oss det här året. Något som man inte haft överallt i Sverige.

– Fruktodlarna i Skåne, i Kivikstrakten, har haft problem med en tidig frost som gjort att man fått skador på frukten. Men det kan man inte se någonting av här. Det kan bero på att blomningen sker lite senare här. När vi hade blomning hade vi inga frostnätter, vi klarade oss. Men i Skåne är man igång redan i april, och det var då som frosten hade varit, förklarar Per Brunström.

Karin Jansson
karin.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista