Eva Olsson, sociolog vid Karlstads universitet.
Årjäng

Nyrika norrmän upprör vid gränsen

1:32 min

Den norska nyrikedomen väcker dubbla känslor hos invånare i de värmländska gränskommunerna. Trots att Eda och Årjäng gynnas av närheten till Norge, är det inte alla gränsbor som ser odelat positivt på norrmännens framfart.

Detta menar Eva Olsson, sociolog vid Karlstads universitet som forskar om livet i de värmländska gränstrakterna.

Vid riksgränsen mellan brodernationerna Sverige och Norge har handel alltid förekommit. Förut hade svenskarna mer köpkraft och åkte över gränsen till Norge och handlade smör, grädde och annat som var billigare där.

Och Sverige har alltid betraktats som storebror i den Nordiska familjen. Men nu när lillebror Norge blivit rik på oljan, är det normännen som kommer till Sverige och spenderar pengar. Vad händer i samhällena när rollerna förbyts och gamla hierarkier ställs på ända? Hur påverkas storebror, när lillebror plötsligt får mer i veckopeng? Det är något som Eva Olsson intresserat sig för i sin forskning.

– Mina intervjupersoner pratar om den norska invasionen. Invånarna i Eda och Årjäng upplever sig åsidosatta av lokalpolitiker, att politikerna tar mer hänsyn till norrmännens intressen än till kommuninvånarnas.

I sin forskningsrapport skriver Eva Olsson att de här spänningarna kan leda till en social kris. Och som ett exempel nämner Eva Olsson den folkstorm som uppstod i Årjäng, när kommunpolitikerna mot invånarnas vilja sålde ut torget för att låta norrmännen bygga ett köpcentrum.

Eda- och Årjängsborna känner sig också undanskuffade i de stora köpcentran som uppstått till följd av de köpstarka norrmännen.

Ett sätt att kompensera att man hamnat i ekonomiskt underläge gentemot norrmännen, är att tillskansa sig ett moraliskt övertag. Det gör man genom att hävda att norrmännen mest handlar sprit, tobak och godis, eller med andra ord moraliskt tvivelaktiga varor.

– Det här är en naturlig reaktion på de förändrade sociala relationerna, menar Eva Olsson.

Och det finns också de som tycker att norrmän inte kan stå i kö. "Jeg skal ikke stå i kø jeg, jeg skal bare betale", är ett uttryck som en svensk intervjuperson i gränskommuerna menar att norrmännen säger.

Andra har synpunkter på norrmännens bilkörning, att de inte respekterar väjningsplikten vid rondeller eller parkerar på fel platser, som till exempel på handikapparkeringar.

Men de här känslorna komplementeras av de starka familjeband till norrmännen. Många gifter sig och bildar familj över nationsgränsen. Det här ger upphov till ambivalens eller dubbla känslor, menar Eva Olsson.


Lari Honkanen
lari.honkanen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista