Båten Mainau af Gothemburg i Lambergskajen, Karlstad. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio
Karlstad

Mainaus ägare får krav från Kronofogden

Karlstads kommun vänder sig nu till Kronofogden för att få vraket Mainau af Gothenburg bärgat. Det betyder att båtens ägare nu kommer få ett krav från Kronofogden om att bärga den sjunkna båten.

I oktober förra året bogserades båten Mainau af Gothenburg från Örsholmen till Lamberget. Fartyget låg illa vid Örsholmen och förflyttningen till Lambergskajen var tänkt som en tillfällig lösning. Eftersom båten var förtöjd på kommunalt vatten hamnade problemen med vad man skulle göra av båten också på Karlstads kommuns bord.

Båten var redan då i dåligt skick, men saken skulle bli värre.

Fyra månader efter att hon anlänt till Lambergskajen sjönk hon.

Sedan dess har Karlstads kommun gjort flera försök med att få ägaren till båten att bärga den. Till slut bestämdes det att kommunen skulle bärga båten, och att ägaren skulle stå för notan. I slutet av maj påbörjades bärgningen. Här kunde problemet ha varit löst, men båten utsattes för sabotage och sjönk igen.

I mitten av juli skickade kommunen ett brev till båtens ägare, där de hotade med att vidta rättsliga åtgärder om Mainau af Gothenburg inte bärgades, ett brev som aldrig hämtades ut av båtens ägare. Nu har kommunen alltså kontaktat Kronofogden, som kommer kräva att ägaren bärgar båten. Och gör han inte det, kommer Kronofogden kräva att han betalar för bärgningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".