Vindkraftverk. Foto: Rick Bowmer/Scanpix
Filipstad

Vindkraftsplaner upprör

"Vi tycker det här är viktigt"
1:24 min

Bergviks Skog har planer på att bygga en stor vindkraftspark i Filipstad och Hällefors. Några lokalinvånare har startat en intresseförening för att sprida information om projektet. Men enligt Bergviks skog är projektet än så länge bara på idéstadiet.

Det är ett 50-tal vindkraftsverk med en höjd på runt 200 meter som planeras vid Grävlingkullarna mellan Filipstad och Hällefors. Det som motståndarna till etableringen befarar är att det blir en hög bullernivå och stor skuggning samt ett stort hot mot natur- och kulturområden, vilket skulle påverka boende och turistnäring.

Nu samlar man in namnunderskrifter och sprider ut så mycket information som möjligt.

– Byggplanerna är över ett väldigt vackert ställe, det är en av anledningarna till att vi är uppröra, säger Harald Treviranus från intresseföreningen Grävlingkullarna.

Enligt Björn Risby på företaget Bergviks skog är alltså planerna inte fastslagna än.

– Det behövs myndigheternas tillstånd och under tiden kommer vi att hålla samrådsmöten med allmänheten, säger Björn Risby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".