1 av 2
Det är ont om kräftor i de värmländska vattnen. Foto: Karin Jansson
2 av 2
Det är ont om kräftor i de värmländska vattnen, enligt Tomas Jansson på Hushållningssällskapet. Foto: Karin Jansson

En dålig kräftsommar i Värmland

"Ingen bra försommar"
1:24 min

Den kalla sommaren har gjort att det kan bli ont om fångst i kräftburarna för den som börjar fiska redan nu. Därför är det bättre att vänta ett tag menar Tomas Jansson, Hushållningssällskapet i Värmland.

– Det har varit kallt både i luften och vattnet. Därför förskjuts kräftfisket en del, säger Tomas Jansson, Hushållningssällskapet i Värmland.

När kräftan växer byter den skal, och när detta ska ske avgörs helt och hållet av vattentemperaturen.

Ju kallare det är desto längre dröjer det innan kräftan kommer in i skalbytesfasen - och under den tiden vill kräftan inte gå in i en kräftmjärde. Just nu pågår skalbytet, och därför rekommenderar Tomas Jansson att man ska vänta med fisket i år.

– Den bästa kräfttiden är i slutet på augusti, början på september. Då har alla gått igenom den här processen, och är hungriga och villiga att gå in i burarna.

Vi har två kräftsorter i våra svenska sjöar, flodkräftor och signalkräftor. Och hemma i Västansjö har Tomas Jansson en egen odling av flodkräftan. Den är akut utrotningshotad, på grund av den kräftpest som sprids av signalkräftan.

– Det är en av de mest hotade arterna vi har i Sverige. I början på 1900-talet hade vi ungefär 30 000 bestånd av flodkräftor. I dag har vi färre än 1 000 bestånd. 25 procent av dessa finns här i Värmland, berättar Tomas Jansson.

I slutet på 80-talet importerades den första signalkräftan till Värmland.

Karin Jansson
karin.jansson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".