Svagt konsumentskydd på loppisar. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.

Svagt konsumentskydd på loppisar

"Säljaren har inga skyldigheter"
1:30 min

Fler besöker loppisar på sommaren, men ofta är det oklart vad man som kund har för rättigheter. Vi begav oss till Kasernhöjden och bland loppisvarorna hittade vi säljaren Tony Wikman.

– Allting är populärt. LP-skivor, glas, porslin, 50-tals grejer och möbler, säger Tony Wikman.

Tony Wikman och Tommy Birkeland säljer prylar i en lokal på Kasernhöjden och det är klart fler besökare på loppisen på sommaren, eftersom det är fler turister, säger Tony Wikman.

De säljer sina saker som privatpersoner, och som säljare har de inga direkta skyldigheter att peka på vad för fel en vara kan ha. Men Tommy Birkeland berättar att man också vill ha nöjda kunder.

– Är det något uppenbart fel så får de lämna tillbaka grejen, om det är något elektriskt som inte funkat eller så. Men å andra sidan så provar vi grejerna här innan vi lämnar ut dem. Så kunden får prova grejen innan de går härifrån, säger Tommy Birkeland.

Att köpa något av privatpersoner, till exempel på loppis, betyder att konsumenten skyddas av ett smalare regelverk. Begagnade varor säljs i befintligt skick och säljaren behöver inte ta ansvar för fel på varan. Som konsument kan du inte heller kräva ersättning för den felaktiga varan, berättar Peter Gustavsson på konsumentverket i Karlstad.

– När man köper en begagnad vara, vare sig man köper av ett företag eller en privatperson, så är det jag som köpare som ska vara väldigt noga med att undersöka så att varan jag vill köpa har de funktioner och den kvalité som jag är på jakt efter. Säljaren har ingen skyldighet att peka på varje defekt varan har, säger Peter Gustavsson.

Johan Blixt
nyheter.varmland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".