Agnetha Möller-Carlsson lokal pastaproducent i Karlstad och Barbro Fernström skolkökschef i Ulvsbyn som propagerade för bla trattkantarellpasta och dillpasta på den lokala matmässan på Länsmansgården under Sunne kulturvecka. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Sunne

Hinder för närproducerat

"Alla producenter drabbas"
1:29 min

Just nu är Kulturveckan I Sunne igång och nytt för i år är en matmarknad där små lokala matproducenter får visa upp sina produkter. Efterfrågan är stor men det finns problem: transporter, marknadsföring och fusk blir hinder.

Intresset för lokalt producerad mat bara ökar, både som producent och konsument.

Det Värmländska smörgåsbordet presenterades för allmänheten på Länsmansgården i Sunne men trots att efterfrågan nu är större än tillgången för närproducerad mat så finns det problem att vara en liten lokal matproducent. Detta enligt Lennart Svan som är mjölnare vid Ransbysättern.

– För mindre lokala matproducenter är förutom transporterna också marknadsföringen ett problem eftersom det är kostsamt för mindre företag att visa upp sig och att annonsera, säger Lennart Svan välkänd lokal producent av bland annan mjöl.

Det största problemet är dock att behålla kvalitén eftersom det finns lycksökare som dras till branscher som är på uppåtgående.

– Det drabbar alla närproducenter av mat om det fuskas, det har vi redan märkt av, säger Lennart Svan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".