Annakarin Rimo är svampkosulent utanför Kläsbol.
Värmland

Kryllar av kantareller

"Det måste bero på regnandet"
1:31 min

De värmlandska skogarna är nu fullständigt kantarellstinna. Det dåliga vädret har varit gynnsamt för kantarellen, men för att även andra matsvampar ska poppa upp, behöver vi en varmare sensommar. Det säger Annakarin Rimo, svampkosulent utanför Kläsbol.

- Det är ett gott kantarellår. Men för att också annan matsvamp ska växa fram, behövs lite mer värme, säger Annakarin Rimo.

Det är populärt att plocka svamp, och Annakarin Rimo har märkt en stadig ökning av svampintresset i Värmland. Men inte alla vet hur man ska handskas med svampen. För fortfarande ser man svampletare som plockar svamp i plastpåse, något som Annakarin Rimo närmast bektrakar som helgrån:

- Man ska alltid plocka svamp i en korg. Svamp är faärskvara som snabbt förstörs i en plastpåse.

Och i svampskogen hittar man inte bara svamp, man kan också hitta svamp-plockare. En av dom är Maria Gothe:

- Jag är förvånad över mängden kantarell, även intill vägen. Konstigt att inte ingen varit här och plockat.

Har man en smart mobiltelefon, så kan man gott lämna svampboken hemma. Sedan två år tillbaka finns en svamp-app, med vars hjälp man kan identifiera svampen, inte minst för att undvika att ta med sig giftsvamp.


Lari Honkanen
lari.honkanen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".