Vildsvinen utgör inte någon större fara i trafiken. Foto: Matthias Schrader/Scanpix
Vildsvin

"Ett oskadat vildsvin är inte farligt"

"En skröna att vildsvin anfaller människor"
1:30 min

Många svamplockare upplever rädsla för vildsvin som blir fler i skogarna. Men enligt Olof Nilsson som är klövviltansvarig på jägarförbundet, behöver man inte vara rädd för djuren som endast blir farliga om de är skadade och måste försvara sig.

– Du ska ju ha respekt för alla djur, men ett oskadat vildsvin är inte farligt för människan på något sätt, säger Olof Nilsson, klövviltansvarig på jägarförbundet.

Utbredningen av vildsvin är störst i östra Värmland mellan Karlskoga och Storfors-Alkevettern.

Men de finns även kring vänerlandskapet. Bortåt 300 vildsin finns i länet idag och de sprider sig sakta norrut. Någon större fara för människor utgör dom inte och det är bara skadade djur som man ska se upp med. Och med tre vildsvin inblandade i trafikolyckor under första halvåret i år så utgör de inte någon större fara i trafiken.

– Ju fler vildsvin desto fler viltolyckor blir det ju. Men som tur är blir det oftast inga personskador när man krockar med ett vildsvin. Utan det är bilen som tar mycket stryk i stället, säger Olof Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".