"Mördarsnigel". Foto: Scampix.
Trädgård

Pantersnigeln gör nytta i trädgården

"Gott om alla snigelarter i år"
1:14 min

Ett snigelår som detta ägnar många trädgårdsägare sig åt att ta död på den så kallade mördarsnigeln. Men man bör se upp för att förväxla dessa med "pantersnigeln" som gör nytta i trädgården.

Alla sniglar är inte så glupska. Det finns bland annat en snigel som gärna förväxlas med mördarsnigeln, nämligen den så kallade pantersnigeln eller leopardsnigeln.

Ted von Proschwitz är förste musieintendet vid Naturhistoriska museet i Göteborg. Han menar att denna sort till och med kan göra nytta i trädgården:

– Den är oftast fläckig och randigt mönstrad. Den ser långsträckt ut och därför tycker en del att den ser ut som en orm. Den gör ingen skada egentligen utan äter mest av multnade växtmaterial, jag brukar kalla den för en kompostsnigel, säger han.

Han berättar att pantersnigeln äter mördarsnigelns ägg, men att det handlar om en konkurennssituation då även mördarsnigeln äter pantersnigelns ägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".