Lars Ullén i byn Torp utanför Deje är kritisk mot planerna på att plantera energiskog. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio

Energiskog upprör boende i Torp

I byn Torp utanför Deje planerar ett skogsbolag att plantera energiskog, mitt i byn. Lars Ullén som bor i byn är upprörd och har försökt stoppa planteringen - men det är tvärstopp.

– De menar på att vi inte har rätt att överklaga eftersom vi inte är drabbade av den här planteringen. Det är ju ett märkligt argument, säger Lars Ullén.

Lars Ullén och hans familj driver ett mindre lantbruk i byn Torp. Deras hus ligger idylliskt, mitt emellan sjön Torpstjärn och Klarälven - men också mitt i det värst myggdrabbade området.

Och nu befarar Lars att idyllen kommer förstöras och myggproblemet bara bli värre.

Inom kort kommer ett skogsbolag att plantera så kallad hybridasp, en extremt snabbväxande trädtyp som på 20 år kan bli 20 meter hög.

Lars Ullén och hans grannar har försökt stoppa planerna, men såväl mark- och miljödomstolen som Svea hovrätt har sagt nej.

Och Lars är rädd för att skogsbolaget kommer plantera hybridasp - rakt framför hans hus.

– Det tror jag inte att nån vill ha här. Det blir ju katastrof, säger Lars Ullén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".