Vesna Tosic och Miroslav Novakov med sina barn. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio.
Grums

Regeringen säger nej till Grumsfamiljen

Situationen för den unga flyktingfamiljen i Grums har försämrats ytterligare sedan också Regeringen och Justitiedepartementet vägrat ändra Migrationsverkets tidigare beslut. Familjen kommer att utvisas. Pappan och ena sonen till Kroatien, mamman och den andra sonen till Serbien. Familjens advokat har anmält Sverige till Europadomstolen, men dess prövning kan ta upp till två år.

Vesna Tosic från Kroatien och Miroslav Novakov från Serbien träffades på en svensk flyktingförläggning för sju år sedan. I dag har dom två söner. Nu ska familjen utvisas. Till varsitt land. Med varsitt barn.

Utvisningsbeslutet togs i slutet av juni och häromdan vann beslutet från Migrationsverket laga kraft.

Det innebär att gränspolisen kan komma och hämta familjen närsomhelst och verkställa utvisningarna men än så länge har varken Kroatien eller Serbien visat något intresse för att ta emot flyktingarna.

Familjens advokat, Sture Tersaeus i Göteborg har nu anmält fallet till Europadomstolen med hänvisning till att Sverige bryter mot europakonventionen artikel 8 som stipulerar att familjer inte får splittras. En artikel som numera också är svensk lag. För honom är det självklart att Sverige kommer att fällas men väntetiden på en dom i Europadomstolen är i dag två år och under tiden måste Vesna Tosics och Miroslav Novakovs arbetstillstånd kompletteras med stämplar och nya pass ifrån deras respektive hemländer. En procedur som i bästa fall tar minst sex månader. Och under tiden ska då den splittrade familjen leva i ovisshet i två olika länder utan att kunna försörja sig.

Sture Terseaus arbetar nu med att få Rädda Barnen och Röda Korset att hjälpa familjen under väntetiden på Balkan. För familjen får ingen hjälp av de svenska myndigheterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".