Arvika kommuns Sten Fransson, Linnéa Flodkvist och Eva Nilsson. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

EU-projekt försöker bryta social isolering

"Vi har två prototyper"
1:31 min

Social isolering ska kunna brytas med hjälp av avancerad datorteknik. Det här är ett EU- projektet som Arvika kommun deltar i och som nu kommit långt fram med en färdig lösning. Övriga deltagare i projektet är från Nederländerna, Spanien, Ungern, Cypern och Österrike.

– Vi har två prototyper här i Arvika nu och efter den konferans som gruppen håller här i Arvika i september så kommer vi att få ännu fler, berättar Linnéa Flodkvist, kommunikatör på Arvika kommun.

Det är en dator med två bildskärmar som gör att både ansikte och överkropp syns vid ett uppkopplat samtal. Det är tänkt att till exempel en middag ska kunna ätas tillsammans över internet på det här sättet. Spel som apparaten anpassats efter kommer också att läggas in. Men även sjukvården ska kunna koppla upp sig och föra ett samtal med en brukare på ett mer levande sätt än tidigare.

– Det här är väldigt positivt. Vi försöker alltid att leta efter saker som kan göra livet lättare för våra brukare och ge dom ett bättre liv, säger Sten Fransson ordförande i vård och omsorgsutskottet i Arvika.

Fältprov kommer att genomföras i slutet av året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".