Det har blivit allt mer populärt att jägare eftersökstestar sina hundar på inhägnade björnar. Foto: Claudio Bresciani/ Scanpix
Björnjakt

Jakthundar testas på djurparksbjörnar

Fredrik Myhr: ”Viktigt att bygga upp hundens mentala styrka att möta björn”
1:48 min

På tisdag startar årets björnjakt i länet och förberedelserna är i full gång. Bland jägarna har det blivit allt mer populärt att eftersökstesta sina hundar på inhägnade björnar för att testa deras mod och kunskap.

Det är full fart på Junsele djurpark där landets enda björntestsverksamhet finns. Allt fler jägare från hela Sverige åker dit för att testa sina hundar. Bara i år testas 350 hundar på hur de reagerar på djurparkens inhägnade björnar. Testet är till för att se om hunden är lämpad till att följa en skadeskjuten björn under jakten, och hundarna blir bedömda av domare som avgör om de blir godkända eller inte.

– Det sker ju en del skadeskjutningar varje år och då är det väl bra att man har ekipage, både skytt, hundförare och hund som är godkända för att det ska bli så lite lidande och så bra eftersök som möjligt på skadade björnar, säger Fredrik Myhr som testat sin hund.

Bengt Eriksson driver verksamheten tillsammans med Junsele djurpark och Jägarförbundet.

– Ja det är ju viktigt dels för att kolla sin egen hund hur han fungerar mot björn, men det här provet går ju också ut på att testa och få fram eftersökshundar som klarar av eftersök och har mod och skärpa att ställa en björn.

Men hur påverkar det här björnarna när hundarna står och skäller på dem?

– De tycker att det här är jätteroligt, speciellt honan vi har som heter Moa. Hon tycker att det är jätteroligt att jaga hundar, säger Bengt Eriksson.

FAKTA:
I år får två björnar skjutas i Värmland. Berörda kommuner är Torsby och Hagfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".