Grådö mejeriet i Hedemora som kan börja ta emot mjölk från värmländska mjölkbönder. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.
Värmland

Coop jagar mjölkbönder i Värmland

Grådömejeriets vd: "De är naturligtvis välkomna"
1:27 min

Flera värmländska mjölkbönder har visat intresse för att lämna Arla och i stället ansluta sig till konsumägda Grådö mejeriet i Dalarna som startar 1 oktober i Hedemora.

Coop tog över mejeriet i böjan på juli då konkurensverket tvingade Arla att sälja Grådöanläggningen i samband med milkofusionen, och nu är mejeriet på jakt efter mjölkleverantörer.

– Värmländska mjölkbönder är naturligtvis välkomna, säger Staffan Eklöv som är vd för Grådömejeriet

Nu tar Grådömejeriet i Hedemora, som tidigare ingick i Milko, upp jakten på mjölkbönder. Coop köpte anläggningen i somras och för närvarande kör mejeriet på sparlåga, men i oktober ska en mer fullskalig produktion av mejeriprodukter börja.

– Vi har blivit kontaktade av värmländska mjölkbönder, säger Staffan Eklöv.

Sista anmälningsdag för mjölkbönderna att ansöka om anslutning är den 20 augusti, och Staffan Eklöv kan erbjuda ett bättre avtal än vad mejerijätten Arla har idag som sänkt avräkningspriset med 70 öre litern sen årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".