Annika Lomarker är kommunchef i Grums.
Grums

Sänkte tillgångarna med 80 miljoner kronor

"Vi har tagit krafttag i ekonomin"
1:31 min

På 90-talet skrev Grums kommun ner värdet på sina fastigheter. Vilket gjorde att tillgångarna sänktes med 80 miljoner kronor. Det är den stora anledningen till att Grums idag är en av Sveriges fattigaste kommuner, hävdar kommunchefen Annika Lomarker.

För kommunchefen är uppgifterna som publicerast i Dagens Samhälle i veckan inget nytt. Grums kommun har haft dålig ekonomi i många år, konstaterar hon och tillägger att det nu går åt rätt håll.

-- Vi kämpar och jobbar med detta varje dag. Vi har gått från ett negativt kapital på 20 miljoner, 1997, till ett positivt kapital på 35 miljoner. Vi har gjort en resa, säger hon.

Att man på 90-talet hade ett negativt kapital förklarar hon med att man 1997 skrev ned sina tillgångar.

-- Vi hade haft mycket utflyttning och gjorde därför ett ordentligt tag när det gällde vårt bostadsbolag. Vi skrev ner värdet på fastigheter. Vi tog ner våra tillgångar med 80 miljoner. Det negativa kapitalet hamnade då på 20 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".