Säfflemordet

Jerry Erikssons pappa chockas av domen

Sven-Åke Eriksson: "Det kom som en chock"
10 min

Domen i Värmlands tingsrätt i veckan där tre mordåtalade i Säffle samtliga friades eftersom inte åklagaren lyckats bevisa vem eller vilka som grovt misshandlat Säfflebon Jerry Eriksson har chockat Jerrys far Sven-Åke Eriksson.

– De skulle väl ha något straff. Jag får ju gå vidare med det här hängande hela tiden, så länge jag lever bär jag detta med mig. Det är det sista jag tänker på på kvällen, och det första på morgonen, säger Sven-Åke Eriksson.

Åklagaren kunde inte under rättegången utom all tvivel bevisa vem eller vilka som slagit ihjäl Jerry Eriksson. Och därför kan ingan av dem dömas. Sådan är lagen menar Stefan Vahlberg, chefredaktör för Dagen juridik. Men han ser också en möjlig framtida lagändring för att Säffledomen inte ska kunna upprepas.

– För att kunna få någon tillfredsställelse efter en sådan här tragisk historia skulle man kunna tänka sig en lagändring där man ger en viss skyldighet till människor att i efterhand, där exempelvis ett offer ligger och förblöder, ingripa eller tillkalla hjälp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".